Sunday, March 7, 2010

Dunia Baru

Assalamualaikum semua….heee…rindu la…sudah lama saya tak update blog saya nih……hampir sebulan lebih…sibuk katakan…tak sempat..heee…padahal boleh je nak update…banyak perkara yang nak diluahkan dan dikongsi bersama..tapi bila time nak update jer… tetibe..jari jemari menjadi kaku ...otak pula seperti di paku….idea tersimpan elok di saku ..maka…tiada apa-apa yang berlaku….heee. (dah lama benor tak merepek mcm nih)….


Heee…sebenarnya..saya kini sedang menjalani Praktikum selama 14 minggu di Sekolah Menengah Sains Teluk Intan (SEMESTI)..dah hampir sebulan lebih saya di sini bersama teman-teman yang lain…selama sebulan menggalas tugas sebagai CIKGU PRAKTIKAL…apa yang saya dapat ? sudah pasti pengalaman…banyak perkara yang saya belajar…belajar mengenai makna panggilan CIKGU yang tidak boleh dijual beli…yang sarat dengan makna tersirat lagi tersurat…saya mula memahaminya sedikit demi sedikit...


Saya ditugaskan untuk mengajar kelas 2 Ibnu Khaldun bagi subjek Matematik dan kelas 4 Ibnu Zuhr bagi subjek Matematik dan Pendidikan Sivik… saya terima dengan hati yang terbuka….selama sebulan….banyak perkara yang saya belajar dari anak murid saya…..pelbagai kerenah pelajar yang harus saya hadapi setiap hari…..terutamanya pelajar tingkatan 2….banyak cabaran dan dugaannya…saya fikir saya mampu untuk tidak menangis…tapi…air mata ku jatuh jua membasahi pipi ini…bukan pada hari pertama saya mengajar..tapi setelah sebulan barulah saya mula menangis teresak-esak …(hee..sedih la plak)… Mengapa ya ? Jeng jeng jeng….saya akan ceritakan pada entri yang akan datang…..hehe..


Apapun….gelagat pelajar-pelajar di sini menghiburkan hati saya yang kadang-kadang kelam tanpa cahaya…


“ Cikgu Nurul…lepas praktikal nanti mengajar kat mana ? ajar lah kami cikgu…’’

“ Cikgu Nurul sayangg…soalan ni nak buat macam mana… ? Saya tak paham…..’’


Banyak lagi la gelagat mereka yang suka mengusik, menyakat cikgu nurul aini nih…heee….ok lah..nak buat megi jap..untuk makan malam…heee….ada masa saya cite lagi k….


~ Cikgu Nurul Aini~

1 comment:

Blog Widget by LinkWithin